HomeStrategie matematică pentru poker

Strategie matematică pentru poker

Matematica poate fi folosită în nenumărate împrejurări atunci când vine vorba de poker, însă una dintre cele mai comune este cea la pokerul cu cinci cărți în mână, denumit și draw. Se folosește mai ales atunci când jucătorul vrea să facă o chintă sau culoare. Dacă un adversar pariază și tu te îndrepți spre mâna dorită, trebuie să decizi dacă vei plăti sau nu pariul acestuia și vei continua pariul, sau vei ceda și vei arunca din mână cărțile.

În această situație, jucătorul care știe bine cum funcționează matematica va ști exact dacă trebuie sau nu să parieze mai departe sau dacă e momentul să se retragă. Între timp un jucător care nu știe nimic despre matematica pokerului va merge pe noroc. Jucătorii nefamiliarizați cu șansele la poker vor merge pe “ghicite”, dacă să plătească sau nu pariul.

Dacă acesta este prea mare, vor înclina spre a se arunca, iar dacă nu, atunci vor plăti. Șansele potului sunt calculate în funcție de pariul oponentului și miza de dinainte, iar șansa pe care o ai de a câștiga se calculează bazându-te pe cât de mari sunt șansele ca mâna ta să fie cea câștigătoare.

Valoarea așteptată a mâinii

Mai există și alte situații care implică folosirea matematicii la poker, ce-i drept puțin mai ușor, însă chiar și așa, vorbim tot de calcule și numere. Una dintre situațiile de față este legată de valoarea preconizată. Să zicem că ai ajuns înainte de River iar adversarul tău pariază 4 dolari într-un pot de 10 dolari, în timp ce tu ai în mână pereche mică. Ce faci?

Dacă nu ai dovezi clare, din modul în care s-a jucat acea mână până la acel moment, că jucătorul din fața ta are o mână mai bună decât tine, va trebui să folosești matematica pokerului pentru pentru a determina acest lucru, adică dacă e bine să plătești sau nu acel pariu.

Exemple practice de folosire a matematicii la jocul de poker

Înainte de toate, la poker trebuie să ai mereu în vedere faptul că oponentul tău poate oricând să blufeze și deci să aibă o mână mai proastă decât cea pe care o ai tu. Să presupunem următoarea situație practică:

  • -adversarul tău este șiret și blufează o dată la fiecare trei mâini la care are cea mai bună mână pe River, adică pe ultima carte așezată de către dealer pe masa de joc;
  • -asta înseamnă că există o șansă în patru ca adversarul să aibă o mână mai bună decât a ta;
  • -astfel, noi ca jucători avem o șansă de 3 din patru să nu avem o mână mai bună ca cea a adversarului;
  • -matematic vorbind, pentru fiecare 3 mâini pe care le jucăm, vom câștiga o dată, adică la o rată de 3 la 1.

În scenariul nostru, dacă acceptăm pariul și câștigăm, vom câștiga 14 dolari acum, însă dacă pierdem pentru că avem mâna cea mai proastă, vom pierde 4 dolari de trei ori. Ca rezultat, dacă am plăti pariul de fiecare dată, am pierde 12 dolari, de trei ori 4 dolari, și am câștiga 14 dolari după fiecare 4 mâini. Acest lucru înseamnă că vom face un profit net de 2 dolari dacă am plăti pariul de pe River de fiecare dată, astfel că ar trebui să plătim mereu.

Acest paragraf pe care l-ai citit poate că nu este dintre cele mai logice la o primă citire, însă ai încredere în noi, nu este atât de greu de înțeles. O metodă mai ușoară în care putem interpreta matematica de mai sus este că ai șanse mai mari de a câștiga decât cele pe care ți le oferă potul de pe masă. În exemplul dat, plătim 4 dolari pentru a câștiga 14, adică avem o rată de 3,5 la 1. Șansele de câștig inițiale sunt de 3 la 1, astfel că avem șanse mai mari de câștig decât cele date de către potul de pe masă.