HomeMatematica jocului de ruletă

Matematica jocului de ruletă

La fel ca la darts, așezarea ruletei este făcută din cele mai vechi timpuri cu mare atenție. Nu arată așa din întâmplare, acest lucru este evident. A fost planificată cu mare grijă și are unele proprietăți interesante. Există chiar două posibile înfățișări ale ruletei, una americană și una europeană. Cele două diferă foarte puțin, cea americană având două sloturi pentru zero, un zero normal și un dublu zero, față de cea europeană care vine cu un singur zero pe roată.

Cifra dublu zero de pe ruleta americană este extrem de importantă, asta pentru că dublează șansele la câștig ale cazinoului. Pe ruleta europeană, ai șanse să pierzi 2,7% din banii pe care îi pariezi în timp. Pe cea americană însă, vei pierde 5,26% din banii pe care îi pariezi într-un interval lung de timp.

Numerele de pe roata ruletei

Numerele de pe ruletă sunt aranjate într-o ordine bine stabilită, însă există o similaritate între cele două tipuri de ruletă. Pe ambele rulete, numerele roșii și negre sunt așezate în mod alternativ, însă dacă dai la o parte zerourile de pe ruleta americană, vei avea două numere consecutive roșii și dou negre. Ruleta este structurată în așa fel încât numerele mici, de la 1 la 18, și cele mari, de la 19 la 36, să alterneze cât mai mult posibil.

La o ruletă europeană, acest aspect este încălcat doar la numerele 5 și 10. Pe cea americană, există mai multe exemple când această regulă nu este respectată. Din acest motiv, jucătorii spun despre ruleta americană că nu este la fel de balansată ca și cea europeană. Ambele rulete însă încearcă să distribuie cât mai bine și mai diverse numerele pare de cele impare. Din nou, apar iregularități de la respectarea acestei reguli, însă și acestea fac jocul mai interesant până la urmă.

Pe ruleta europeană vei găsi alte două simetrii interesante, dacă tot suntem la capitolul matematica ruletei. Prima, toate numerele mici roșii și toate numerele mari negre sunt pe partea de ruletă cu cifra zero, iar celelalte numere, cele mari roșii și cele mici negre, sunt pe partea opusă. A doua, secvența 29-7-28-12-35-3-26-0-32 nu conține niciun număr între 13 si 24, adică a doua din cele trei duzini de pe ruletă. Poți paria oriunde pe cea de-a doua duzină iar șansele tale sunt de 2 la 1 din start, din acest motiv.

Putem să învingem matematic ruleta?

O simplă căutare pe Google îți va dezvălui că există milioane de sisteme sau scheme pe care le poți juca și cu care poți învinge matematic ruleta. Unele sunt ușoare, altele foarte complicate, unele vin cu instrucțiuni clare, în timp ce altele sunt aproape de domeniul ocultului. Noi pentru că vorbim aici de matematică, nu de noroc sau soartă, ne vom rezuma la ceea ce știm și putem proba.

Un sistem bun ar trebui să însemne o combinație între o strategie de joc și o strategie de management al banilor pe care îi pariezi. Cea mai faimoasă strategie de ruletă este Martingale. Acest sistem îți garantează că vei câștiga bani atât timp cât ai destui bani în cont pentru a putea să-ți dublezi pariul după fiecare mână pe care o pierzi. Asta în timp ce nu atingi limita mesei, bineînțeles, ceea ce nu este deloc ușor. Sistemul Martingale este cel mai ușor de implementat dacă vrei să rămâi rapid fără bani.

Orice sisteme ai alege, de joc sau management financiar, ține minte că au aceeași soartă. Presupunând că toate numerele de pe ruletă au aceeași șansă de a fi alese, matematica demonstrează că mereu cazinoul va fi câștigător. Sistemul poate să arate bine, însă atât timp cât cazinoul are avantajul de 2,7% sau 5,26%, în funcție de ruletă, e doar o chestiune de timp până ce jucătorul se trezește din învingător, învins.